marți, 30 septembrie 2014

IN ATENTIA MEMBRILOR SCMD.AFECTATI din FILIALA RM.VALCEA




                                  Legea nr. 125/2014
A fost promulgată Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii


Legea „amnistiei" pensionarilor iniţiată de Guvern într-o formă în care ar fi lovit în pensionari, şi în primul rând în rezervişti, dar care din fericire a fost schimbată atât de radical de Parlament încât din proiectul iniţiat de Guvern nu a mai rămas decât titlul  A fost promulgată Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.

Consecinţele legii pentru pensionari, inclusiv pentru rezervişti, sunt următoarele:
- cei care au suportat sau suportă reţineri din pensii urmare a unor decizii de impuneri emise de casele de pensii privind recuperarea unor sume considerate (în limbajul de lemn al finanţiştilor) ca fiind încasate necuvenit, începând de luna viitoare (oficial din luna următoarea publicării în monitorul oficial - în speranţa că nu va fi publicată în decembrie, ci în aceste zile) nu li se mai operează astfel de reţineri, deci vor primi pensiile întregi.
- celor care după data de 01.01.2011 au suportat reţineri din pensii urmare a unor decizii de impuneri emise de casele de pensii privind recuperarea unor sume considerate a fi fost încasate necuvenit, li se restituie respectivele sume, în termen de 5 ani începând cu anul 2015 (20% pe an). Atenţie! Numai pe baza de cerere adresată caselor de pensii.

Una dintre consecinţele importante ale legii este aceea că există rezervişti cărora în baza deciziilor unor instanţe de fond li s-au restituit diverse sume de bani, conform art. 278 pct. 3 din Codul de procedură civilă din 1865 în baza căruia hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect pensiile. Însă, dacă verdictele finale pronunţate în apel de instanţe au devenit nefavorabile celor în cauză (şi sunt suficiente cazuri şi printre rezervişti), sumele acordate în urma deciziilor instanţelor de fond se constituie în sume numite necuvenite care se recuperează de la cei în cauza în baza art. 179 şi 181 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin reţineri de 1/3 din pensii până la restituirea întregii sume. Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a stopat şi aceste situaţii, de altfel stupide. În cazul rezerviştilor aflaţi în cazuistica menţionată, se regăsesc şi rezerviştii Grupului Curtea de Argeş - Câmpulung Muscel despre care se cunoaşte că în urma unor acţiuni în instanţă le-au fost rambursate toate sumele de bani rezultate ca diferenţă între pensia în baza Legii nr. 164/2001 şi cea în baza blamatei O.U.G. nr. 1/2011, dar cărora de 3 luni le sunt operate reţineri din pensii, fenomen care va fi însă stopat de luna viitoare, urmând ca cei interesaţi să îşi recupereze şi sumele reţinute în cele 3 luni, în condiţiile Legii nr. 125/2014.

Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii nu constituie un privilegiu pentru nimeni, ci dimpotrivă restabileşte egalitatea de tratament juridic între pensionarii-grefieri şi ceilalţi pensionari, cunoscut fiind faptul că pentru pensionarii-grefieri a fost emisă în mod vădit discriminatoriu în raport cu ceilalţi pensionari, o astfel de lege încă din luna februarie 2013 (subiectul este detaliat pe larg  Deşi acum există egalitate de tratament între pensionarii aflaţi în aceeaşi situaţie, aceasta are încă o doză de relativitate ţinând cont de faptul că pentru grefieri s-a emis legea înainte să le fie operată vreo reţinere, nu precum celorlalţi pensionari care au suportat cu stoicism viciile legislative şi care mai trebuie să aştepte şi 5 ani pentru a li se restitui sumele deja reţinute de stat! Mai mult ca sigur că acesta discriminare grefieri versus alţi pensionari este şi motivul pentru care Parlamentul a schimbat total proiectul iniţiat de Guvern şi care nu a prevăzut situaţiile menţionate în final în legea adoptată, proiectul iniţial al Guvernului lovind mai degrabă în pensionari şi în mod cert în cei proveniţi din armată (a se revedea art. 4 din proiectul iniţial al Guvernului - care daca ar fi fost votat vreodată, de luna viitoare zeci de mii de rezervişti ar fi fost buni de plată).

Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 0700 din 24 septembrie 2014, ceea ce înseamnă că prevederile acesteia intră în vigoare cu data 01.10.2014.

 
 SCMD FL.CRAIOVA..



joi, 18 septembrie 2014

BRAVO SCMD JOS PDL



FILIALA RM. VALCEA
Bucureşti, 17 septembrie 2014

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri abrogarea unor prevederi din Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice astfel încât se elimină interdicţia cumulului pensiei cu salariul.

Propunerea legislativă pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care a fost respinsă de Senat în 2 septembrie, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 220 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 41 de abţineri.

Raportul comun al Comisiei de muncă şi al Comisiei de buget, pe care plenul şi l-a însuşit şi votat, prevede că eliminarea interdicţiei cumulului pensiei cu salariul se aplică în cazul angajaţilor sistemului public pentru care nivelul pensiei nete aflată în plată depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului aprobat în legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În acelaşi document se precizează că adoptarea propunerii legislative este necesară deoarece 'prin stabilirea imperativă a limitei cuantumului pensiei până la care se poate realiza cumulul cu salariul se produc discriminări, dar şi limitări ale accesului şi dreptului la muncă în sistemul public pentru persoane cu pregătire temeinică experienţă şi expertiză în anumite domenii cum ar fi apărare, ordine publică siguranţă naţională, compartimentele de protecţie a informaţiilor clasificate, departamentele de poliţie comunitară, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară precum şi multe alte autorităţi şi instituţii publice'.

'Interdicţiile şi obligaţiile impuse de Guvernul Boc au ofertat prin limitare şi dreptul la pensie şi dreptul la muncă. Prin promisiunile pe care le-am făcut în 2012 am stabilit că vom repara aceste nedreptăţi şi, practic, susţinem acest proiect de lege în forma adoptată de comisii, deoarece esenţa legitimităţii constituţionale a restrângerii exerciţiului unui drept sau al unei libertăţi este tocmai caracterul excepţional şi temporar al acestei legi', a afirmat în plenul Camerei Deputaţilor Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Deputata PSD Ana Birchall a precizat că 'prin această iniţiativă legislativă, se va putea repara o nedreptate a regimului Boc - Băsescu, românii îşi vor putea completa veniturile prin cumulul pensiei cu salariul şi (...) se comite încă o măsură de dreptate socială'.

Liderul grupului PNL, George Scutaru, a anunţat că liberalii susţin propunerea, 'fiind consecvenţi în atitudinea partidului din ultimii trei ani'.

Liderul deputaţilor PDL, tinel gheorghe+, a anunţat că grupul său se va abţine de la vot, pentru că Guvernul nu convinge că are soluţii pentru tineri iar actul normativ 'le blochează tinerilor accesul la locurile de muncă'.  
cristighiga@yahoo.com

joi, 4 septembrie 2014



In atentia tuturor membrilor SCMD

       
SA FACEM LOBBY PE LANGA DEPUTATI
         In prima zi a noii sesiuni parlamentare (01.09.2014), Senatul Romaniei a adoptat proiectul Legii nr. 451 din 25.08.2014, privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii. Din continutul proiectului rezulta ca toti pensionarii care au beneficiat, fara temei si baza legala, de sume de bani rezultate in urma unor erori comise de functionarii caselor de pensii, nu vor fi obligati sa restituie aceste sume, iar cei care au apucat sa le restituie, le vor primi inapoi.
         Cu toate ca proiectul de lege nu face nicio deosebire intre pensionari, noi cei proveniti din sitemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala nu ne-am asteptat ca noul act normativ sa ne priveasca si pe noi. Cu toate acestea, surpriza: proiectul prevede  abrogarea art. nr. 2, cu ambele aliniate, din Legea nr. 241/2013, articol ce cuprinde prevederi referitoare la modul de plata/recuperare a unor sume de bani ce constau in  “diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite”rezultate in cadrul proceselor de recalculare si revizuire a pensiilor. Intrebarea care se naste aproape fara voie: De ce legiuitorul face aceasta legatura? Poate din cauza faptului ca se simte ”cu musca pe caciula” stiind ca in trecutul nu prea indepartat a nedreptatit vadit o parte dintre rezervistii militari,  a caror drepturi legale de pensie au fost in mod abuziv reduse?
         In acest context, credem ca se impune sa intervenim cu totii pe langa deputatii care ne reprezinta in Parlamentul Romaniei ca pe timpul dezbaterilor Proiectului de lege  nr. L 451/25.08.2014, in Camera Deputatilor, sa introduca la art. nr. 1, dupa alin. nr. (2) urmatorul amendament: “Sumele retinute pensionarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala in timpul procesului de revizuire a pensiilor in baza OUG nr. 1 din 2011, aprobata prin Legea nr. 165/2011, se restituie in conditiile alin. nr. (2)”
         Daca legiuitorul nu va tine cont de aceasta propunere, nu numai ca va mentine in continuare o mare nedreptate, dar va introduce una noua, in sensul ca va da drepturi inexistente unor pensionari in detrimentul altora care au astfel de drepturi. Mai mult, introducerea acestui amendament va determina retragerea unor sute de dosare,  ce implica mii de pensionari, de pe rolul instantelor de judecata din toata tara! Cu consecinte pozitive asupra bugetelor acestora.
          Promovand o lege dreapta si corecta din toate punctele de vedere, deputatii pot da viata sloganului defunctului USL, sub sigla caruia au fost alesi in marea lor majoritate: DREPTATE PANA LA CAPAT. Altfel, vor ramane doar promisiunile neonorate!
         
PRESEDINTELE SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

Col (r) dr. M. DOGARU