duminică, 17 ianuarie 2016

marți, 12 ianuarie 2016

APEL CATRE OSTASI


     Mă adresez, cu respect și încredere, ostașilor, de la soldat la general, atât activi, cât și rezerviști și în retragere, din toate structurile Sistemului Național de Apărare, tuturor celor care au îmbrăcat sau încă mai îmbracă haina militară!
    Mă adresez celor care consideră Armata și întregul organism militar, în ansamblul lor, ca fiind o FORȚĂ respectabilă, pusă în slujba Poporului Român și României!
    Mă adresez celor care sunt încă sub juramânt și drapel!

Camarazi,

     De 26 de ani, din cauza iresponsabilității conducătorilor noștri, de la toate nivelurile, asupra noastră planează stigmatul vinovăției și al neputinței. Vinovăție, deoarece pentru câțiva simțiți iresponsabili și incompetenți, Armata, în ansamblul ei este condamnată, mai voalat sau mai direct pentru crimele din ’89. Aceasta, în condițiile în care, dacă se dorea cu adevărat, se puteau indica, fără putere de tăgadă, acei câțiva care au greșit…și se mergea mai departe…dar nu s-a vrut și plătim cu toții. Până când? O parte dintre acei “smintiți” au fost avansați și promovați, deși au compromis ONOAREA și DEMNITATEA militară. Neputința, deoarece în ciuda acțiunilor indubitabile în folosul poporului și țării, Armata a fost tratată cu 
dispreț de conducătorii vremelnici, a fost 
marginalizată sistematic, prin subfinanțare și 
politizare la vârf. Iar ea, ca instituție de forță, nu a reacționat pe măsură. De ce? Deoarece, cu mici excepții, cei care au avut prerogativele conducerii s-au dovedit fățarnici, duplicitari și chiar trădători, abandonând valorile supreme ale Armatei, mulțumindu-se cu favoruri mărunte, stele, trese, titluri și cu funcții nemeritate. De ce? Deoarece foarte mulți dintre cei cu adevărat competenți, militarii de carieră de toata isprava, au ales confortul și stabilitatea, alteori schimbarea. Mulți au acceptat să părăsească “sistemul” sau au fost fortați s-o facă, lăsând în urmă un organism bolnav, aidoma societății din care Armata își trage seva și puterea, legitimitatea și sprijinul. Au fost demonetizate și batjocorite spiritul de castă, patriotismul, dar în special onoarea și demnitatea militară.
    Suntem noi, militarii, o castă care să fie manipulată și umilită la nesfârșit?
Oricât am acuza scenarii și conspirații mondiale, dar fără a le ignora, răul cel mai mare, produs în ultimul sfert de secol acestei țări și poporului său, își are rădăcinile aici, în interior. Acest lucru a fost posibil din cauza lipsei de implicare a oamenilor de calitate și de bună credință, a patrioților adevărati, din toate domeniile. Dar și a convingerii, greșite în opinia mea, că alții trebuie s-o facă.    
    Armata a încetat să-și asume rolul de Apărare a țării! Oamenii politici, dar în special guvernanții, i-au dat o altă întrebuințare, i-au deturnat misiunea sacră. Au trimis trupe în teatre de operații de peste mări și zări. Au asistat cu fățărnicie la defilare. Au compromis programele de pregatire și înzestrare. Ostașii noștri si-au lăsat sângele pe meleaguri străine. Armata și-a pierdut rolul de echilibru și descurajare regională. Dar asta e problema istoriei și a justiției, probabil.
    Rezultatul: avem o țară cu care greu ne mai putem mândri, o populație segregată și nefericită, dezrădăcinată, în majoritate pauperizată, cu mari probleme de educație și sănătate, lipsită de viitor. Deși “în Europa” și în NATO, nu reușim să găsim direcția și forța de a intra cu adevărat între țările moderne, civilizate, prospere. Avem o Armată după “chipul” societății românești: bolnavă, slab educată, lipsită de tehnologie, incapabilă să facă față amenințărilor prezente și viitoare.
Cei care ne-au “pastorit” sau încă o mai fac ne-au mințit, ignorat, furat, bajocorit, ne-au trădat, pe noi ca militari și nația română întreagă…E timpul și sper că nu e prea tarziu, să ne ridicăm și să spunem răspicat, GATA!
E timpul să ne întoarcem la începuturile democrației, în anul de grație 1990 și “cu mintea românului cea de pe urmă”, să stabilim ce am greșit, să dăm startul reconcilierii și să îndreptăm lucrurile…cât încă se mai poate…

Camarazi,

    Cei care au avut interesul să ne dezbine, să ne slăbească, pe unii chiar să-i omoare prematur, trebuie să înțeleagă că suntem o FORȚĂ, iar FORȚA rezidă în UNITATEA noastră. Vă propun să lăsăm orgoliile, egoismul și interesele meschine și să ieșim din casă pe 24 ianuarie 2016, adică de ZIUA UNIRII, pentru a dovedi că suntem militari adevărați, capabili și hotărâti să reacționeze și alături sau în fruntea societății civile, să schimbe obiceiurile proaste ale guvernanților și aleșilor în toate garnizoanele! La structurile reprezentative ale guvernului și parlamentului, din teritoriu (pentru cei care nu vin la Bucuresti). Civilizat și demn, aspru și determinat! Punând mai presus de orice ONOAREA militară! Respingând orice formă de provocare!
    Dacă nu ne apărăm singuri ONOAREA și DEMNITATEA militară, drepturile și obligațiile noastre, NIMENI nu o va face. Cadrele active, neavând dreptul legal, cadrele în retragere fiind la o vârstă (poate) prea înaintată, rolul de “detașament precursor” revine rezerviștilor.
Refuzăm această misiune nobilă?
Refuzăm mobilizarea?
Raspunsul de ZIUA UNIRII !
    Cei dintre noi care se lamentează că prin acțiunile noastre nu s“e rezolvă nimic”, cei care se simt nereprezentați de sindicate, asociații și federații, trebuie să-și învingă comoditatea și să își arate intențiile, hotărârea, dar și capacitatea de a schimba lucrurile. Pentru că nu există categorie socioprofesională mai aptă ca noi, militarii, să lupte. Trebuie doar să ne (re)organizăm și să trecem la treabă. Iar de ZIUA UNIRII din acest an poate fi ÎNCEPUTUL! Nu e momentul ideal, nu e calea pe care militarii să-si rezolve problemele, dar dacă vom alege căldura sobei, ratăm cu siguranță ultimul tren.
    Cei care totusi, din motive obiective, nu pot participa la acțiunile noastre să ne susțina așa cum pot, de la distanță și în mediul virtual, iar noi le vom fi recunoscători!
    Mă adresez, cu respect și încredere, în mod special rezerviștilor valizi din Bucuresti, afiliati sau nu:
    Veniți în Piața Victoriei de ZIUA UNIRII, începând cu ora 10.00! Noi trebuie să fim “fruntea”. Să arătăm militarilor din țară și tuturor cetățenilor că suntem mai mult decât niște “boșorogi burtoși și blazați”, că merităm cu prisosință pensii militare de stat (nu speciale), că prin venele noastre încă mai curge sânge românesc și nu avem de gând să plecăm din această lume fără să fim siguri că lăsăm țara pe mâini bune.
    Veniți să protestăm pașnic, pentru 
ONOARE și DEMNITATE 




Cu stimă și încredere,
Col. (r) Edmond Milea

Ofițer român în rezervă, neafiliat sindicatelor, asociațiilor și partidelor, sătul să stea deoparte .



vineri, 8 ianuarie 2016

APEL LA SOLIDARITATE SI UNITATE DE ACTIUNE



Membrii de sindicat care doresc să facă deplasarea la Bucuresti pe data de 24.01.2016,in vederea participarii la mitingul de protest sunt rugați să ia legatura telefonic cu BO.al FILIALEI Valcea la numerele 0742631992 si 0726580322 pentru comunicarea de informații suplimentare până cel tarziu pe data de 22.01.2016"

Mulțumim anticipat !

FILIALA RM.VALCEA
Biroul Operativ al SCMD Filiala 1 RM.VALCEA

miercuri, 6 ianuarie 2016

IN ATENTIA MEMBRILOR FILIALEI VALCEA



Informații esențiale pentru beneficiarii Legiinr. 223/2015 privind pensile militare de stat, modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernuluinr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogare a unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
Având în vedere iminenta dată de intrare în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare (01.01.2016), facem următoarele precizări:
 1. Începând cu data de 01.01.2016, toate pensile militare de stat (astfel cum acestea au fost reglementate prin Legea nr. 223/2015), se majorează cu 5%, în conformitate cu art. 14 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare. De asemenea, prin aplicarea noului Cod Fiscal vor rezulta creşteri ale cuantumului pensiei nete puse în plată, determinate de deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor:
 a) contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii – baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit  pentru anul fiscal 2016, respectiv - 871,7 lei;
 b) suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei.
 2. Începând cu aceeaşi dată de 01.01.2016 pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau plătite în baza actelor normative din domeniul pensiilor, anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se vor recalcula, în raport cu vechimea valorificată prin  ultima decizie de pensie şi baza de calcul, actualizată conform prevederilor care reglementează salarizarea militarilor (cu luarea în calcul a majorării cuantumului brut al soldelor funcţiilor de bază din luna decembrie 2015). Recalcularea se face pe baza perioadelor alese sau, în cazul nedepunerii unei cereri în acest sens, din oficiu. Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul pentru vechime cumulată de cel puţin 25 de ani. Pentru fiecare an care depăşeşte cei 25 de ani, se adaugă câte 1% din baza de calcul. Totodată, se acordă un spor de 3%, 6% sau 9% în funcţie de contribuţia la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget. Pensia astfel stabilită, recalculată si actualizată încondiţiile Legii nr. 223/2015, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul (plafonul este 85%). 2 din 3 La cuantumul astfel obţinut, în funcţie de ordinul „Meritul militar” deţinut, se adaugă un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20%, prevăzut la art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
3. Procedura de recalculare a pensiilor si termenul de emitere a deciziei se vor stabili prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Legii. Înacest moment, proiectul se află în fază avansată de elaborare, fiind demarată déjà şi procedura de avizare internă în cadruli instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu.
4. În vederea recalculării pensiei, beneficiarii acestor drepturi trebuie să transmită la Casa de pensii sectorială a MinisteruluiApărăriiNaţionale o cerere prin care să aleagă 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate. În caz contrar, recalcularea se va face din oficiu, în raport cu baza de calcul aferentă ultimelor 6 luni de activitate, desfăşurată în calitate de militar. Recalcularea pensiilor se realizează în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei Legi, iar drepturile vor fi acordate cu data de 01.01.2016.
 5. Militarii care au trecut în rezervă până la data intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010, respective până la data de 31.12.2010, trebuie să adreseze o solicitare centrelor militare în a căror rază teritorială îşi au domiciliul, în vederea reîncadrării activităţilor desfăşurate încondiţii de muncă, similar prevederilor aplicabile militarilor în activitate, în conformitate cu legislaţia actuală. Pentru punerea în aplicarea acestor noi prevederi ale Legiinr. 223/2015, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a fost emis Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.123/2015 pentru aprobarea „Normelor metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii special şi alte condiţii, specific personalului militar”, care a fost public în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 982 din data de 30.12.2015, data de intrare în vigoare a acestuia fiind de asemenea, 01.01.2016.
 6. În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate  şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Menţionăm că nici o pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare.
7. Stagiile de cotizare nevalorificate până la data intrării în vigoare a prezentei legi (01.01.2016), precum şi cele realizate ulterior acestei date, se vor valorifica în sistemul public de pensii.
 8. Diferenţele rezultate între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi cele ale O.u.G. nr. 1/2011, se restituie la cererea beneficiarilor, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Modalitatea de acordare a diferenţelor se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, emise în termen de 30 de zile de la data intrări în vigoare a Legii. La această dată, proiectul de hotărâre sus menţionat este déjà elaborat, fiind demarată procedura de semnare de către instituţiile cu atribuţii în acest domeniu în vederea includerii pe agenda şedinţei Guvernului de la începutullunii ianuarie 2016.
9. În conformitate cu dispoziţiile art. 122 din Legea nr. 223/2015, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, care vor ieşi la pensie după data de 01.01.2016, şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de noua Lege, cât şi cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi ompletările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016. 

             ****  Model  cerere ce se adreseaza catre CMJ. 







COMANDANTULUI CENTRULUI MILITAR JUDEŢEAN


Subsemnatul...(r) ......, domiciliat în oraşul ..., str. ... nr. .., jud. ..., cod poştal ..., posesor al    CI nr...sr. .., CNP ...,  cu dosar pensie nr. .., mandat  poştal .., vă adresez rugămintea ca în conformitate cu prevederile    art. 11 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat şi art.13 din Normele metodologice privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii specifice personalului militar, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M123/23.12.2015, de a dispune întocmirea şi trimiterea Fişei cu locurile de muncă, în care mi-am desfăşurat activitatea, un exemplar la Casa de pensii sectorială a M.Ap.N şi un exemplar la domiciliul menţionat mai sus.
Telefon de contact: ...
Anexez în xerocopie:
-         carte identitate;
-         talon de pensie.



...(r)                                                                 Data:
...........